Mirosul – alternativa sănătoasă a ciocolatei pentru zilele proaste

AromaLand septembrie 4, 2018 Niciun comentariu
D

Deși nesănătos, obiceiul de a apela la alimente precum ciocolata și înghețata atunci când avem o zi proastă, pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, s-a perpetuat, s-a clișeizat.

Conform oamenilor de știință, există și o metodă mai ingenioasă de a ne recăpăta starea de bine: difuzarea (sau utilizarea produselor în stare naturală, dacă este posibil acest lucru) în mediul ambiant a unor miresme pe care le asociem cu amintiri plăcute. Dat fiind faptul că mirosul are puterea de a accesa în mod direct acea zonă a creierului care vizează emoțiile și amintirile, utilizarea, acasă sau chiar la birou, a unor uleiuri parfumate al căror miros îți trezește amintiri dragi, te va face să te simți mai bine degrabă.

Desigur, ciocolata este delicioasă și ne ridică moralul grație capacității de a favoriza eliberarea de endorfine (prin substanța numită feniletilamină pe care o conține) și, consumată cu moderație, mai ales în varianta de ciocolată neagră, aceasta poate avea efecte benefice asupra sănătății. Totuși, câți dintre noi se limitează când vine vorba despre ciocolata, mai ales în momentele în care nu stăm foarte bine cu moralul?

Terapia „prin miros” – avantaje și… avantaje

Deși alternativa nu pare la fel de tentantă, promitem că mirosul se constituie într-o metodă excelentă de stimulare a stării de bine și, cu timpul, va deveni pentru tine chiar mai eficientă decât ciocolata, având beneficiul de a te ajuta să te menții în formă.

Este important să conștientizezi, prin practicare, puterea simțului olfactiv asupra minții umane, să înțelegi că acest extraordinar simț poate juca un rol esențial în viața noastră, că ne poate scoate din stresul cotidian, contribuind la starea noastră de bine.

Acest lucru se explică prin faptul că, mirosul, în momentul în care creează o condiționare, poate aduce în cunoștiință o anumită stare psihofiziologică, făcându-se apel la conexiunea dintre acesta și memorie. Altfel spus, dacă asociem o stare de spirit cu un miros anume (seninătatea unei zile de primăvară, de pildă, cu mirosul zambilelor), vom fi în măsură a recrea acea stare de bine, cel puțin parțial, prin prisma mirosului asociat – respectiv al zambilelor.

De asemenea, conform studiilor de specialitate, se poate apela la simțul olfactiv în scop terapeutic, pentru tratarea anxietății, depresiei, insomniilor, hipertensiunii etc.

AromaLand

Web Site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.