Deși nesănătos, obiceiul de a apela la alimente precum ciocolata și înghețata atunci când avem o zile proaste, pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, s-a tot perpetuat.
Conform oamenilor de știință, există și o metodă mai ingenioasă de a ne recăpăta starea de bine: difuzarea (sau utilizarea produselor în stare naturală, dacă este posibil acest lucru) în mediul ambiant a unor arome pe care le asociem cu amintiri plăcute. Dat fiind faptul că mirosul are puterea de a accesa în mod direct acea zonă a creierului care vizează emoțiile și amintirile, utilizarea unor uleiuri esențiale ale căror mirosuri îți trezesc amintiri dragi, te vor face să te simți bine.
Consumată cu moderație, mai ales în varianta de ciocolată neagră, aceasta poate avea efecte benefice asupra sănătății. Conform nutriționiștilor, cantitatea recomandată zilnică este de 30 – 60 de grame.
Știu, ciocolata este delicioasă și te poate ajuta să-ți ridice moralul, însă datorită gustului ei tindem să facem excese. Atunci când ai avut o lungă la lucru, poate preferi să stai pe netflix și să mănânci ciocolata ta favorită. Sau poate că ai trecut printr-o despărțire, iar ciocolata ți-a fost „medicamentul” pentru inima frântă.
Știai că poți ajunge să mănânci o cantitate mai mică decât cea pe care o consumai înainte și să te simți la fel de bine? Cu ajutorul unui aroma difuzor și a unui ulei esențial poți compensa pentru cantitatea de ciocolată pe care ai redus-o.
Terapia cu arome – avantaje și… avantaje
Deși alternativa nu pare la fel de tentantă, promitem că terapia cu arome va fi o metodă excelentă de stimulare a stării de bine. Cu timpul, va deveni pentru tine chiar mai eficientă decât ciocolata. În plus, la toate acestea se adaugă și beneficiul de a te ajuta să te menții în formă.
Este important să conștientizezi, prin practicare, puterea simțului olfactiv asupra minții umane. Să înțelegi că acest extraordinar simț poate juca un rol esențial în viața ta și că ne poate scoate din stresul cotidian.
Acest lucru se explică prin faptul că mirosul poate să ne amintim de o întâmplare frumoasă, prin legătura pe care acesta o are cu memoria. Altfel spus, dacă asociem o stare de spirit cu un miros anume, vom retrăi acea stare de bine prin prisma mirosului asociat.
De exemplu, s-ar putea ca tu să îți amintești de sărbătorile de Crăciun atunci când cineva desface o portocală. Același lucru poate fi spus și în cazul vinului fier.
Sau să zicem că ai fost într-o vacanță în Grecia, iar acolo ți-ai luat o înghețată cu vanilie. De fiecare dată când vei mânca sau mirosi vanilia îți vei aminti de acea vacanță.
De asemenea, conform studiilor de specialitate, se poate apela la simțul olfactiv în scop terapeutic, pentru tratarea anxietății, depresiei, insomniilor, hipertensiunii etc. Uleiurile esențiale sunt cunoscute pentru efectele lor în tratarea acestor afecțiuni.
Te-ar mai interesa să citești
Folosirea uleiurilor parfumate in aromatizoare
Uleiurile de Aromaterapie | Ce sa aleg? | Parfumate, hidrosolubile, esentiale
Difuzor Aromaterapie Ultrasonic vs. Ceramic | Asemănări si diferențe | Ce sa aleg?