Despre simțul olfactiv… și cum ne îmbogățește acesta viața

AromaLand mai 7, 2018 Niciun comentariu
D

Deși nu este considerat cel mai important, simțul olfactiv ne îmbogățește semnificativ viața. Adesea, când ne gândim la perioade frumoase din viața noastră, o facem prin asociere cu un miros specific: asociem sosirea primăverii cu „vestitorul” ei, ghiocelul, cu casa plină de flori și de zâmbete; asociem casa bunicilor cu mirosul turtițelor pe vatră; asociem sărbătorile cu aroma cozonacului, a portocalelor și a prăjiturilor și exemplele pot continua la nesfârșit, în funcție de trăirile fiecăruia dintre noi.

Cu alte cuvinte, asociem un anumit miros cu o persoană, un loc, o perioadă a vieții noastre pe care, de cele mai multe ori, ne-am dori să o putem retrăi. Acest lucru se întâmplă deoarece simțul olfactiv se află în acea regiune a creierului care guvernează și emoțiile: sistemul limbic. Astfel, dincolo de importanța lui majoră în detectarea pericolelor (precum scurgerile de gaze, mâncarea alterată), simțul olfactiv ne influențează semnificativ starea de spirit.

Efectul mirosurilor asupra psihicului este atât de puternic încât depășește bariera conștientului, reușind să ne influențeze visele, potrivit unui studiu realizat de către specialiștii unui spital din Germania. Experimentul s-a desfășurat astfel: în timpul somnului, participanților le-au fost difuzate în aer diverse substanțe parfumate: în primă instanță, parfumuri plăcute, urmând ca în cea de a doua repriză de somn să aibă parte de mirosuri neplăcute. În urma experimentului, a reieșit că parfumurile plăcute le-au provocat participanților vise plăcute, pe când experiențele olfactive neplăcute le-au generat emoții negative în timpul somnului, transpuse în coșmaruri.

De asemenea, simțul olfactiv se impune ca și criteriu în alegerea partenerului de cuplu, condiționând atracția fizică, cu toate că nu suntem întotdeauna conștienți de acest lucru. O persoană care miroase plăcut ne va atrage întotdeauna mai mult, ne va rămâne întipărită în minte prin prisma acelui parfum reprezentativ. Cercetările arată că, în preajma unei femei care emană un miros plăcut, nivelul de testosteron al unui bărbat crește. În aceeași ordine de idei, nici femeile nu se arată indiferente față de mirosul corporal al bărbaților.

Drept urmare, cu toate că simțul olfactiv nu este un simț fără de care să nu se poată trăi, lipsa acestuia ne-ar diminua semnificativ calitatea vieții, privându-ne de experiențe de neînlocuit.

Dacă îți este dor de aroma momentelor din viața ta care merită retrăite, dacă te-ai mutat în casă nouă și îți dorești să o transformi în acasă, dacă vrei să înviorezi atmosfera de la birou sau dacă te-ai săturat ca odorizantele de mașină să își piardă efectul de odorizare mult prea repede, aruncă o privire peste oferta Aroma Land. Vei găsi uleiuri parfumate, bețișoare parfumate, săculeți parfumați, potpourri, difuzoare de parfum din cele mai parfumate, într-o diversitate de arome.

AromaLand

Web Site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *