Ai perioade în care simți că emoțiile te copleșesc și nu poți duce până la capăt anumite sarcini? Sau momente în care simți că te cuprinde un tremur și că ai dureri în piept? Nopți în care nu te poți odihni? Știm, sunt frustrante și obositoare aceste perioade, însă am scris acest articol tocmai pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești calitatea vieții.
Simptomele descrise mai sus pot fi regăsite sub denumirea de anxietate. Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni psihologice, care se manifestă printr-o stare de neliniște, uneori chiar nemotivată. Conform unui studiu din 2015 realizat de OMS, aproximativ 3,6% din populația globului era afectată de această tulburare, iar după 2020, din cauza perioadei pandemice, acest procent a crescut cu peste 20%. Însă, indiferent dacă suferi de anxietate sau ai pur și simplu o perioadă mai aglomerată care te dă peste cap emoțional, acest articol îți propune aromaterapia ca suport pentru o viață mai liniștită.
Cum te poate ajuta aromaterapia?
Aceasta este o formă de terapie alternativă, veche de câteva milenii, care se bazează pe folosirea unor extracte naturale din plante. Atunci când inspiri aroma unui ulei volatil, aceasta îți va da o stare de bine deoarece simțul tău olfactiv este strâns legat de acea parte a creierului care controlează emoțiile.
În materie de arome, poți folosi:
- Bergamota – te va ajuta să te eliberezi de stările emoționale negative;
- Patchouli – stimulează eliberarea de serotonină, cunoscut ca fiind și hormonul fericirii;
- Tămâia – are un efect calmant și este cunoscută pentru reglarea ritmului cardiac;
- Portocala – aroma ei are un efect energizant, dar și unul calmant;
- Busuiocul – te va ajuta să-ți limpezești gândurile și te va alina;
- Lavanda – îți va da o stare de relaxare și te va ajuta să dormi profund;
- Trandafirul – potrivit pentru când vrei să te liniștești și să te eliberezi de emoțiile negative.
După cum vezi, fiecare plantă vine cu beneficiile ei. Așadar, poți explora, în funcție de nevoile tale și de starea pe care vrei să o obții, și alte plante, pe lângă cele enumerate mai sus.
Uite un fapt interesant, un studiu realizat în 2016 pe 46 de pacienți dependenți de dializă la spitalul Birjand Vali-Asr din Iran a studiat efectele aromei de trandafir. În urma studiului, pacienții care au fost expuși acestei arome au avut un nivel redus de anxietate.
Mod de utilizare
Acum că știi care sunt aromele care te pot ajuta, tot ce rămâne este să alegi modul lor de utilizare. Acestea vin sub formă de uleiuri parfumate și de uleiuri esențiale. Principala diferență dintre cele două tipuri de ulei este faptul că cele parfumate pot fi folosite doar pentru a parfuma aerul din casa ta, pe când pe cele esențiale le poți folosi și dacă vrei să te masezi sau să-ți faci o baie aromată. Despre asemănările și diferențele dintre aceste uleiuri vorbesc mai multe în acest articol.
Desigur, cea mai simplă metodă pentru a te calma este de a folosi aceste uleiuri împreună cu un difuzor de aromaterapie cu ultrasunete. Pe lângă faptul că vei crea o atmosferă relaxantă în casa ta, aparatul va umidifica și purifica aerul de praf din casa ta, ajutându-te să respiri mai bine.
Totuși, dacă vrei să folosești uleiurile esențiale pentru un masaj sau pentru o baie, acestea trebuie să fie diluate tot timpul înainte de a fi folosite. Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să citiți informațiile de pe ambalaj.
Dacă nu te afli acasă, iată o metodă rapidă de a beneficia de efectele de calmare ale uleiurilor esențiale. Adaugă 2 – 3 picături pe o batistă sau un șervețel și respiră adânc.
Aromaterapia și exercițiile de respirație
Însă, pentru a te bucura de beneficiile uleiurilor folosite, îți recomandăm să încerci și aceste exerciții de respirație pentru a avea parte de un efect calmant rapid. Poți să folosești unul dintre ele sau pe toate în combinație, în funcție de preferințe.
Respirația în 4 timpi
Pentru a ne liniști, Mark Divine care este comandant al pușcașilor marini, are un exercițiu simplu de respirație pe care îl predă recruților săi încă din 1987.
Tot ce trebuie să faci este să închizi ochii și să inspiri încet în timp ce numeri în gând până la 4, apoi faci același lucru în timp ce ții aerul în tine, îl expiri și te abții de la a inspira tot atâta timp. Ajung doar 3 – 4 repetări ca să te liniștești.
Dacă vrei să mărești complexitatea exercițiului, poți număra până la o cifră mai mare. Totuși, important este ca în timpul exercițiului să ai mintea concentrată pe respirație.
Respirația profundă
Acesta este similar cu exercițiul anterior, diferența este că vei respira contractând abdomenul. Astfel, când inspiri, numără până la 4, încercând să umpli zona de sub coaste cu aer, mai mult decât cea a plămânilor. Iar când expiri, suflă aerul în timp ce numeri până la 8.
Secretul acestui exercițiu este ca atunci când inspiri sau expiri să încerci să-ți ții umerii pe loc, permițându-i abdomenului tău să se umfle și să se dezumfle.
Parfumul emanat de uleiurile de aromaterapie cu efectele lor benefice împreună cu exercițiile de respirație te vor ajuta să-ți liniștești bătăile inimii și să te concentrezi pe corp, mai degrabă decât pe gândurile care îți umplu mintea.
Încearcă să faci aceste exerciții ori de câte ori simți că ai nevoie de o pauză sau seara înainte de somn și vei vedea că te vei simți mai bine.
Aceste trucuri împreună cu un stil de viață sănătos și cu mișcare zilnică îți vor îmbunătăți calitatea vieții. Însă, dacă simți că perioadele foarte stresante aduc cu ele gânduri care nu pot fi diminuate prin aceste exerciții, îți recomandăm să apelezi la un specialist în domeniul psihoterapiei pentru a-ți oferi instrumente personalizate nevoilor tale din prezent.
Cum ți s-a părut articolul de azi? Ai aflat informații noi sau ai de gând să folosești unul dintre exercițiile prezentate? Lasă-ne un comentariu cu părerea ta.
Te-ar mai interesa să citești și
Ce este aromaterapia si cum iti poate face viata mai buna
Uleiurile de Aromaterapie | Ce sa aleg? | Parfumate, hidrosolubile, esentiale